İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Temel Tıp Bilimleri, Veteriner Hekimlik, Hemşirelik, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Geriatri, Gerontoloji, Sağlık Turizmi, Sağlık Yönetimi alanları başta olmak üzere sağlık bilimleri alanında güncel, bilimsel ve en yüksek klinik değere sahip özgün klinik ve deneysel araştırma makalesi, geleneksel derleme, olgu sunumu, sistematik derleme, meta-analiz çalışmaları ve editöre mektup türünde çalışmalar ile çok disiplinli alanlara ilişkin çalışmalar yayınlamayı ve sağlık bilimleri alanına evrensel ve bütüncül bir bakış açısı katmayı amaçlayan, hakemli bir bilimsel dergidir. Dergi açık erişimli, ücretsiz ve çevrimiçi yayıncılık yapmaktadır.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Temel Tıp Bilimleri, Veteriner Hekimlik, Hemşirelik, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Geriatri, Gerontoloji, Sağlık Turizmi, Sağlık Yönetimi Temel Sağlık Hizmetleri alanları başta olmak üzere sağlık bilimleri alanındaki tüm bilimsel çalışmaların başvuruları kabul edilmektedir. Yayın dili Türkçe veya İngilizce'dir.
Yazım Kuralları:
*Dergiye Makale Gönderim için:
Öncelikle DergiPark'a kayıt olmanız gerekmektedir.
Dergi yazarlardan ORCID numarası istemektedir.
Aşağıdaki linkten kayıt olun ve ORCID numarasını alın.
https://orcid.org/
*Kendi Kendine Arşivleme Politikası: Yazarlar, çalışmalarını yayınlandıktan sonra kurumsal veya kişisel web sitelerinde ve ayrıca açık erişimli arşivlerde kendileri arşivleme hakkını saklı tutar. Yazarların makalelerini paylaşırken orijinal yayını uygun bir şekilde belirtmeleri ve DOI numarasını eklemeleri beklenmektedir. Ayrıca yazarlardan, depolanan versiyondan yayıncının web sitesinin URL'sine bir bağlantı sağlamaları istenir. Bu gerekliliğin amacı, bilimsel kaydın bütünlüğünü ve orijinalliğini korumaktır; yayıncının web sitesinde çevrimiçi yayınlanan versiyon, kaydın kesin versiyonu olarak açıkça tanımlanır
*Revizyon süreci: “Minor revizyon” veya “Major revizyon” gerektiren yazıların yazarlarına Baş Editörden karar mektubu gönderilecektir. Karar mektubunda hakemlerin ve editörlerin önerilerinin yanı sıra makalenin revize edilmiş ve güncellenmiş versiyonunun teslimi için son tarih de yer alacaktır. Yazarların bu süreyi dikkate alması önemlidir. Revize edilen yazıların karar yazısında belirtilen süre içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir.
Bir makalenin gözden geçirilmiş bir versiyonunu gönderirken yazarlar, hakemler tarafından dile getirilen her bir konuya ait detaylı bir “Hakemlere Yanıt” sunmalıdır (her hakemin yorumu ve ardından yazarın görüşleri) yanıt ve değişikliklerin yapıldığı satır numaraları) ve ana belgenin açıklamalı bir kopyası.
Makalenin revize edilmiş halinin belirlenen süre içerisinde teslim edilmemesi durumunda revizyon seçeneği iptal edilebilir. Bildiri gönderen yazar(lar) ek süre gerektiğine inanıyorlarsa, ilk süre dolmadan uzatma talebinde bulunmalıdırlar.
*Yayın Etiği: İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi aşağıdaki klavuz ve yönergelere uyulmasını yazarlardan bekler: Committee on Publication Ethics (COPE) klavuzları, Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (COPE, DOAJ, OASPA, WAME) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) tarafından Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly Work in Medical Journals. Bu yönergeler ve klavuz, bilimsel yayıncılıkta şeffaflığı, bütünlüğü ve en iyi uygulamaları teşvik eder ve Derginin bu standartlara bağlı kalacağını bildirir.
Tüm insansız çalışmalar ve insan deneklerin yer aldığı tıbbi araştırmalar, katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınması, mahremiyetlerinin ve mahremiyetlerinin korunması ve çalışma katılımcılarına zarar verilmesinin önlenmesi gibi konularda rehberlik sağlamak üzere 2013 yılında değiştirilen WAME Declaration of Helsinki (WAME Declaration of Helsinki ) ile uygun olmalıdır.
**İnsan deneklerini, tıbbi kayıtları veya insan dokularını içeren tüm araştırmalar, yürütülmeden önce kurumsal inceleme kurulu (institutional review board) (IRB) veya etik komite gibi bir inceleme kurulu tarafından incelenmeli ve onaylanmalıdır. Araştırmayı değerlendiren ve onaylayan etik kurulun adı, etik kurul onay numarası ve tarihi, makale yayına sunulduğunda Metotlar bölümünde yer almalıdır. Ek olarak dergi, makale gönderim sürecinin bir parçası olarak yazarlardan etik kurul onayının bir kopyasını sunmalarını talep edebilir.
Bir çalışmanın etik kurul onayından muaf tutulması durumunda yazarların, etik kuruldan muafiyetin nedenini açıklayan bir beyan sunmaları gerekmektedir. Bu, araştırmanın bir etik kurul tarafından incelendiğinden ve çalışmadan muaf tutulma kararının ilgili yönerge ve düzenlemelere uygun olarak verildiğinden emin olmak içindir.
**Derginin etik kurul onayının olmayışını önemli bir sorun olarak belirlemesi durumunda makale editör incelemesinden sonra reddedilebilir. Bu, derginin yüksek etik standartlarını korumasını ve yalnızca bir etik kurul tarafından uygun şekilde incelenip onaylanan araştırmaları yayınlamasını sağlamak içindir.
İnsan deneklerin yer aldığı araştırmalara ilişkin yazılarda, tüm katılımcılardan yazılı bilgilendirilmiş onam alındığına dair bir ifadenin yer alması gerekmektedir. Bilgilendirilmiş onam yazılı olarak belgelenmeli ve bilgilendirilmiş onam formunun bir kopyası gelecekte araştırmacılar tarafından saklanmalıdır.
**18 yaşın altındaki çocukları kapsayan bir araştırma durumunda, çocuğun ebeveyni veya vasisi çocuk adına bilgilendirilmiş onam vermelidir. Bunun nedeni, çocukların savunmasız bir nüfus olarak görülmesi ve araştırmaya katılmanın risklerini ve faydalarını tam olarak anlama kapasitesine sahip olmayabilmeleridir.
**Makale bir anketin veya görüşmelerin bulgularını rapor ediyorsa, yazar, katılımcıların çalışmaya katılmak için bilgilendirilmiş onamlarını verdiklerini ve bu durumda kişisel ayrıntılarının kaydedileceğini doğrulamalıdır. Alıntılar veya atfedilebilir diğer ifadeler dahil edilmişse, bunların kimlikleri belirtilmeli veya yazıda, yazıda isminin verilmesini kabul eden kişinin belirtilmesi gerekir.
**Bilgilendirilmiş onamla ilgili bilgiler, araştırmanın nasıl yürütüldüğüne ilişkin diğer ilgili ayrıntılarla birlikte makalenin Yöntemler bölümünde sağlanmalıdır.
*Araştırmaya katılanların anonimliğinin korunması ve araştırmanın onların mahremiyetine ve mahremiyetine saygılı bir şekilde yürütülmesini sağlamak yazarların sorumluluğundadır. Bu tür fotoğrafların uygun izinler olmadan yayınlanması, tasvir edilen kişilerin haklarını potansiyel olarak ihlal edebileceğinden, hastaların kimliğini açığa çıkarabilecek fotoğraflar için bu özellikle önemlidir.
Fotoğraflarda hastaların anonimliğini korumak için yazarlar hastalardan veya yasal temsilcilerinden imzalı izin almalıdır. Bu yayınlarda hastaların fotoğrafların yayınlanmasına onay verdiklerini belirtmeli ve fotoğrafların kullanımına ilişkin her türlü kısıtlama veya koşulu belirtmelidir. Fotoğrafların yayın onayına ilişkin bilgi yazının Yöntemler bölümünde verilmelidir.
Hayvanları içeren çalışmalar için araştırma protokollerinin etik kurul onayının alınması gerekmektedir. Etik komite, Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (8th edition, 2011) ve the International Guiding Principles for Biomedical Research Involving Animals için International Guiding Principles uygunluk beklenmektedir.
Uluslararası Kılavuz İlkeler gibi ilgili kılavuz ve düzenlemelere uygun olduklarından emin olmak için araştırma protokollerini incelemelidir ( 2012). Bu kılavuzlar, hayvanları içeren araştırmaların etik ve insancıl bir şekilde nasıl yürütüleceğine ilişkin ayrıntılı bilgi sağlar ve bu tür araştırmalar için standart olarak geniş çapta kabul edilmektedir.
Yazarlar, acı ve ıstırabı önlemek için alınan önlemler de dahil olmak üzere, makalelerinde hayvanlara etik muamele hakkında ayrıntılı bilgi vermelidir. Bunun için "ARRIVE checklist" kullanabilirler.
Yazarlar, hayvanlara yönelik etik muamelenin yanı sıra, acı ve ıstırabı önlemek için alınan önlemler hakkında da bilgi vermelidir. Bunun amacı, araştırmanın insancıl bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve okuyucuların, araştırmanın ilgili etik standartları karşıladığını doğrulamasını sağlamaktır.
*İntihal ve Etik Suiistimal :Tüm başvurular, hakem değerlendirmesi ve/veya üretim süreçleri sırasında bir benzerlik tespit yazılımı (iThenticate ya da Turnitine tarafından desteklenen Çapraz Referans Benzerlik Kontrolü) tarafından birçok kez taranır.
*YAZARLIK
Yazar olarak listelenen tüm bireyler, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) (International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE)) tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılamalıdır. ICMJE yazarlığın aşağıdaki dört kritere dayanmasını önermektedir:
1. İşin konseptine veya tasarımına önemli katkılar; veya iş için verilerin toplanması, analizi veya yorumlanması.
2. Çalışmanın taslağını hazırlamak veya önemli entelektüel içerik açısından eleştirel olarak gözden geçirmek.
3. Yayınlanacak versiyonun nihai onayı.
4. İşin herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde soruşturulmasını ve çözülmesini sağlamak için işin tüm yönlerinden sorumlu olmayı kabul edin.
CRediT (Contributor Roles Taxonomy)
Yazarlar, çalışmanın yaptıkları kısımlardan sorumlu olmalarının yanı sıra, tüm yazarların katkılarının doğru ve uygun bir şekilde kabul edildiğinden emin olmak için çalışmanın belirli diğer kısımlarından hangi ortak yazarların sorumlu olduğunu da belirleyebilmelidir. Yazarlar, gönderim sırasında bireysel katkılar hakkında bilgi sağlamak için CRediT (Contributor Roles Taxonomy) (Katkı Rolleri Taksonomisi) kullanabilirler.
Yazarlık kriterlerinin dördünü de karşılamayan kişiler yazıya yazar olarak dahil edilmemelidir. Ancak araştırmaya katkılarından dolayı makalenin başlık sayfasında yine de teşekkür edilebilir.
*Yazarlık Değişikliği: Yazarların çıkarılması veya eklenmesi veya yazarların sıralamasında değişiklik yapılması gibi yazarlık değişikliği talepleri, değişikliğin nedenlerini belirten bir yazı ile editörlük ofisine iletilmelidir. Rapor, çıkarılmış olanlar da dahil olmak üzere tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.
Derginin Yayın Kurulu, yazarlıkla ilgili tüm değişiklik taleplerini ilgili COPE akış şeması (COPE flowchart guidelines) yönergelerini izleyerek tutarlı ve şeffaf bir şekilde ele alacaktır. Bu prosedürler araştırmanın bütünlüğünü ve ilgili tüm yazarların itibarını korumak için mevcuttur.*Menfaat Beyanı: İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, yazarların olası çıkar çatışmaları hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla, her yazıya katkıda bulunan tüm yazarlar tarafından ICMJE Bilgilendirme Formu'nun (ICMJE Disclosure Form) doldurulmasını ve gönderilmesini zorunlu kılmaktadır.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi ayrıca, gönderilen yazıların hakem değerlendirme sürecinde yer alan bireylerin, potansiyel önyargıya yol açabilecek mevcut veya potansiyel rakip çıkarları açıklamalarını talep eder ve teşvik eder.
*Finansal açıklama: İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, yazarlardan araştırmalarını yürütmek için aldıkları her türlü mali desteği açıklamalarını talep etmektedir. Makale dergiye gönderildiğinde, bu bilgiye finansman beyanının da eklenmesi önemlidir.
Okuyucuların araştırmada var olabilecek potansiyel önyargıları ve çıkar çatışmalarını anlamaları için finansman beyanı, hibe veren kuruluşların adını, hibe numaralarını ve her fon verenin araştırmadaki rolünün açıklamasını içermelidir. Eğer fon sağlayıcının araştırmada herhangi bir rolü yoksa, bu durum fon beyanında da belirtilmelidir.
Makale Hazırlığında Yapay Zekanın Artificial Intelligence (AI)Rolü
İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, makale hazırlamada yapay zeka ve yapay zeka destekli teknolojinin kullanımı konusunda Yayın Etiği Komitesi (COPE ) Committee on Publication Ethics (COPE)tarafından belirlenen yönergeleri takip etmektedir. Yazarlık, yalnızca insanlar tarafından gerçekleştirilebilecek bir dizi görevi kapsar ve yazarlar, makalenin özgünlüğünü sağlamaktan ve yazarlık için gerekli niteliklere sahip olmaktan sorumludur. Makale yazma sürecinde dil düzeltmeleri için yapay zeka kullanılabilir (bu makalede açıkça belirtilmelidir), ancak makalenin orijinalliğini ve kalitesini korumak önemli olduğundan yazar bunlara dahil edilemez.
*Yayın Sonrası Düzeltme Talepleri ve Geri Çekilmeler: Tüm yayın sonrası düzeltme talepleri editoryal incelemeye tabidir. Yayın kurulu talebi inceleyecek ve düzeltmenin gerekli ve uygun olup olmadığına karar verecektir. Bir düzeltmeyi yayınlama kararı, hatanın niteliğine, makale üzerindeki potansiyel etkisine ve destekleyici kanıtların mevcudiyetine bağlı olacaktır. Yayın kurulu, karar verirken gerektiğinde yazarlara, hakemlere ve diğer uzmanlara da danışabilir. Düzeltme talebinin kabul edilmesi durumunda makale dergi arşivinde düzeltilecektir.
Yayın Kurulu vakaları dergi politikalarına, ICMJE ve COPE kurallarına uygun olarak inceler.
Suistimal iddialarının doğrudan ihbarcılar tarafından yapılması halinde, Yayın Kurulu ilgili COPE'nin akış şemasını takip edecektir. Dergi, bir sosyal medya sitesinde yayınlanan bir makale hakkında endişeler dile getirildiğinde ihbarcılara nasıl yanıt verileceği konusunda COPE'nin akış şemasına uygun olarak hareket edecektir.
Bazı durumlarda, şirket içinde çözümlenemeyen talepleri çözümlemek için bir OMBUDSMAN görevlendirilebilir.
Etik suiistimal endişeleri olması durumunda editörler olayı COPE kurallarına göre araştıracaktır. Soruşturma endişeyi doğrularsa editörler geri çekme bildirimi yayınlayabilir. Geri çekme bildirimi dergide yayınlanacak ve makalenin kaydı geri çekilmeyi yansıtacak şekilde güncellenecektir. Makale derginin arşivinde kalacak ancak açıkça geri çekilmiş olarak işaretlenecektir. Makalenin kaydı da geri çekilmeyi yansıtacak şekilde ilgili indekslerde güncellenecektir.
*İtiraz ve Şikayet
Derginin yayın kurulu, itiraz ve şikayetlerin "COPE'nin yönergeleri ve tavsiyeleri" doğrultusunda ele alınmasından sorumludur. Yazarın bir itirazı veya şikayeti varsa, endişelerini görüşmek üzere doğrudan editörlükle iletişime geçmelidir. Yayın kurulu vakayı inceleyecek ve "COPE kurallarına" göre bir karar verecektir.
Baş editör, tüm itiraz ve şikâyetlerle ilgili karar alma sürecinde nihai yetkiye sahiptir. Bazı durumlarda, şirket içinde çözümlenemeyen talepleri çözümlemek için bir OMBUDSMAN görevlendirilebilir. Derginin, bilimsel kayıtların bütünlüğünü korumak amacıyla itiraz ve şikayetleri ele alırken adil ve şeffaf bir süreç izlediğini belirtmek önemlidir.
*Makaleyi Geri Çekme: Makaleye ilişkin geri çekilme talepleri derginin yayın kurulu tarafından incelenir. Bir makalenin geri çekilmesini talep etmek için yazarların, tüm yazarların imzasını taşıyan, bu isteklerini ve çekilme nedenlerini belirten bir mektubu dergi editörüne göndermeleri gerekmektedir. Yayın kurulu daha sonra talebi inceleyecek ve yazarların sunduğu gerekçelere göre bir karar verecektir. Talebin kabul edilmesi halinde makale dergiden çekilecek ve karar yazarlara bildirilecektir. Yazarların, geri çekilme talebi onaylanana kadar çalışmalarını başka bir dergiye değerlendirilmek üzere göndermemeleri gerektiğini unutmamak gerekir. Bunun amacı olası çıkar çatışmalarını veya yayının tekrarlanmasını önlemektir.
*Ön Baskı Politikası: İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi ön baskıları ön yayın olarak değerlendirmeye almaz
*Sorumluluk reddi beyanı: Dergide yayınlanan yazılarda ifade edilen ifadeler veya görüşler editörlerin, yayın kurulunun ve/veya yayıncının görüşlerini değil, yazar(lar)ın görüşlerini yansıtmaktadır. Editörler, yayın kurulu ve yayıncı yazıların içeriğinden sorumlu değildir ve bunlarda ifade edilen görüşleri mutlaka onaylamazlar. Çalışmalarının doğru ve iyi araştırılmış olmasını sağlamak yazarların sorumluluğundadır ve yazılarında ifade edilen görüşler kendilerine aittir. Editörler, yayın kurulu ve yayıncı, yazarlara çalışmalarını bilimsel toplulukla paylaşmaları için bir platform sağlar.
*Derginin yönergelerine uygunluğu sağlamak için herhangi bir makaleyi göndermeden önce derginin politikalarını gözden geçirmeniz önemle tavsiye edilir.
Değerlendirmeye gönderilen yazıların orijinal olması ve daha önce herhangi bir elektronik veya basılı ortamda sunulmamış veya yayınlanmamış olması gerekmektedir. Eğer bir makale daha önce bir konferans veya toplantıda sunulmuşsa, yazarlar organizasyonun adı, tarihi ve yeri de dahil olmak üzere etkinlik hakkında ayrıntılı bilgi vermelidir.
Yazarların yazılarını aşağıda belirtilen ilgili kılavuza uygun olarak hazırlamaları gerekmektedir:
• Rastgele araştırma çalışmaları ve klinik denemeler: CONSORT kılavuzları (CONSORT ) (protokoller için lütfen SPIRIT kılavuzuna bakın)
• Gözlemsel orijinal araştırma çalışmaları: STROBE yönergeleri (STROBE)
• Teşhis doğruluğuna ilişkin çalışmalar: STARD yönergeleri (STARD )
• Sistematik incelemeler ve meta-analiz: PRISMA (PRISMA ) yönergeleri (protokoller için lütfen PRISMA-P yönergelerine bakın) (PRISMA-P )
• Deneysel hayvan çalışmaları: ARRIVE yönergeleri (ARRIVE ) ve Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu (Guide for the Care and Use of Laboratory Animals), 8. baskı
• Davranışsal ve halk sağlığı müdahalelerinin rastgele olmayan değerlendirmeleri: TREND kılavuzları (TREND)
• Vaka raporu: CARE vaka raporu yönergeleri (CARE )
• Genetik ilişkilendirme çalışmaları: STREGA (STREGA
)• Niteliksel araştırma: SRQR yönergeleri (SRQR)
Araştırmanız için doğru kılavuzu bulmak amacıyla lütfen Equator Network'ün anketini göre araştırmanızı doldurun.
*Yazıların stili APA Stil Kılavuzunun güncel baskısına uygun olmalıdır.
Makaleler yalnızca derginin çevrimiçi makale gönderimi ve değerlendirme sistemi üzerinden gönderilebilir. Başka herhangi bir araçla gönderilen yazılar ve yazarlardan biri dışındaki kişiler tarafından gönderilen yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Yazarların ilk gönderim sırasında makale dosyalarına ek olarak aşağıdakileri de göndermeleri gerekmektedir:
· Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Kabul Formu
· ICMJE Bilgilendirme Formu (Copyright Agreement and Acknowledgement of Authorship Form
· ICMJE Disclosure Form) katkıda bulunan tüm yazarlar tarafından doldurulmalıdır).
Makalenin Hazırlanması
Başlık sayfası: Tüm gönderimlerle birlikte ayrı bir başlık sayfası sunulmalı ve bu sayfada aşağıdakiler bulunmalıdır:
• Makalenin tam başlığının (13 kelime) yanı sıra 50 karakteri aşmayan kısa bir başlık (kısa başlık),
• Yazar(lar)ın ad(lar), bağlı oldukları kurumlar, en yüksek akademik derece(ler)i ve ORCID kimlikleri,
• Diğer destek kaynaklarına ilişkin bilgi ve detaylı bilgi vermek,
• Sorumlu yazarın adı, adresi, telefonu (cep telefonu numarası dahil) ve e-posta adresi,
• Makalenin hazırlanmasına katkıda bulunan ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişiler varsa onlara teşekkür.
• Yazar(lar) derginin Yayın Kurulu üyesi ise bu durum başlık sayfasında belirtilmelidir.
Özet: Özet alt başlıkları makale türlerine göre düzenlenmelidir.
Araştırma makalesi: tam makale sözcük sayısı: 4000, özet kelime sayısı 300, referans sayı sınır: 40, tablo sınır sayısı: 6, resim sayı sınırı:5
Review makalesi: tam makale sözcük sayısı: 5000, özet kelime sayısı 300, referans sayı sınır: 50, tablo sınır sayısı: 6, resim sayı sınırı:10
Vaka raporu: tam makale sözcük sayısı: 1300, özet kelime sayısı 300, referans sayı sınır: 20, tablo sınır sayısı: yok, resim sayı sınırı:4
Editöre mektup: tam makale sözcük sayısı: 400, özet kelime sayısı: özetsiz, referans sayı sınır: 6, tablo sınır sayısı: tablosuz, resim sayı sınırı: resimsiz
*Anahtar Sözcükler: Her gönderiye özetin sonunda konu indekslenmesi için en az üç, en fazla altı anahtar sözcük eklenmelidir. Anahtar kelimeler kısaltmalar olmadan tam olarak listelenmelidir. Anahtar kelimeler Ulusal Tıp Kütüphanesi, Tıbbi Konu Başlıkları (the National Library of Medicine, Medical Subject Headings) veri tabanından seçilmelidir.
İstatistiksel Analiz Raporlanması: Sonuçları desteklemek için istatistiksel analiz genellikle gereklidir. İstatistiksel analizler, uluslararası istatistiksel raporlama standartlarına uygun olarak yapılmalıdır (Altman DG, Gore SM, Gardner MJ, Pocock SJ. Statistical guidelines for contributors to medical journals. Br Med J 1983: 7; 1489-93). İstatistiksel analizlere ilişkin bilgiler Gereç ve Yöntem bölümünde ayrı bir alt başlıkla verilmeli ve bu süreçte kullanılan istatistiksel yazılımlar belirtilmelidir.
İstatistiksel verileri bir araştırma makalesinde rapor ederken değerlerin açık ve tutarlı bir şekilde sunulması önemlidir. P değerleri, güven aralıkları (confidence intervals) (CI'ler) ve diğer istatistiksel ölçümler uygun şekilde yuvarlanmalı ve sağlanan yönergelere göre ifade edilmelidir. Örneğin, ilk iki hane sıfır olmadığı sürece, p değerleri ondalık noktanın sağındaki iki haneyle ifade edilmelidir; bu durumda üç hane sağlanmalıdır (örn. P < 0.01 yerine p = 0.002 olarak rapor edilmelidir). Bununla birlikte, 0.05'e yakın değerler üç ondalık basamağa kadar bildirilebilir çünkü 0.05 istatistiksel anlamlılık için keyfi bir kesme noktasıdır (örneğin, p = 0.053). 0.001'den küçük p değerleri, kesin değeri sağlamak yerine p < 0.001 olarak belirtilmelidir (örneğin, p = 0,000006).
Birimler Uluslararası Birim Sistemine (SI) uygun olarak hazırlanmalıdır.
YAZI TÜRLERİ
Klinik Deneysel Çalışmalar
Klinik araştırmalara ilişkin talimatlar aşağıda listelenmiştir.
• Klinik araştırma kaydı, yalnızca insanları farklı gruplara atayarak sağlıkla ilgili bir müdahale ile sonuç arasındaki ilişkiyi inceleyen ileriye dönük araştırma projeleri için gereklidir.
• Makalelerinin dergide değerlendirilmesi için yazarların, araştırmalarını ilk hasta kaydı sırasında veya öncesinde kamuya açık bir sicile kaydetmeleri gerekir.
• İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, en güncel ICMJE tavsiyelerine dayanarak, kabul edilebilir minimum 24 maddelik deneme kayıt veri setini içeren kamu kayıtlarını kabul etmektedir.
• Yazarların klinik araştırma kaydı için bir veri paylaşım planı belirtmeleri gerekmektedir. Lütfen “Veri Paylaşımı” bölümünün altındaki ayrıntılara bakın.
• Daha fazla ayrıntı için lütfen ICMJE Klinik Araştırma Politikasını ve COPE Verileri ve Tekrarlanabilirlik kılavuzlarını inceleyin. (kontrol edin lütfen: ICMJE Clinical Trial Policy ve COPE Data and Reproducibility)
Review (Derleme, İnceleme) Makaleler
Belirli bir alanda geniş bilgi birikimine sahip, bilimsel geçmişi çok sayıda yayına çevrilmiş ve yüksek atıf potansiyeline sahip yazarlar tarafından hazırlanan derlemeler memnuniyetle karşılanmaktadır. İncelemeler, klinik uygulamadaki belirli bir konudaki mevcut bilgi durumunu kapsamlı bir şekilde tanımlamalı, tartışmalı ve değerlendirmeli ve gelecekteki çalışmalara rehberlik etmelidir. Derleme makalelerinin alt başlıklarını planlamak yazarlara ait olmakla birlikte, her makalede 'Giriş' ve 'Sonuç' bölümü bulunmalıdır.
Vaka raporları
Vaka raporları için sınırlı alana sahip olan dergide, tanı ve tedaviye yeni bakış açıları sağlayan, yeni tedaviler sunan veya henüz literatürde yer almayan bilgileri ortaya koyan nadir vakalar veya zorlu koşullar hakkındaki ilgi çekici raporların yayınlanmasına öncelik verilmektedir. Olgu sunumunun metni Giriş, Olgu Sunumu ve Tartışma bölümlerini içermelidir.
Editöre Mektuplar
"Editöre Mektup", daha önce yayınlanmış bir makalenin önemli veya gözden kaçan yönlerini tartışan bir yazı türüdür. Bu tür yazılarda, derginin kapsamına giren, okuyucuların ilgisini çeken konularda, özellikle eğitici vakalarla ilgili makaleler de sunulabilir. Okuyucular ayrıca yayınlanan yazılar hakkında yorumlarını paylaşmak için "Editöre Mektup" formatını da kullanabilirler. "Editöre Mektup" metni yapılandırılmamış olmalı ve özet, anahtar kelimeler, tablolar, şekiller, resimler veya diğer medyaları içermemelidir. Yorum yapılan yazıya "Editöre Mektup" içerisinde uygun şekilde atıfta bulunulmalıdır.
Tablolar
Tablolar ana belgede kaynak listesinden sonra yer almalı ve metin içinde atıf yapıldığı sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Her tablonun üzerinde açıklayıcı bir başlık bulunmalı ve tabloda kullanılan kısaltmalar tablonun altında (ana metinde tanımlanmış olsa bile) dipnotlarla tanımlanmalıdır. Tablolar, Kelime işlem yazılımının “tablo ekle” komutu kullanılarak oluşturulmalı, verilerin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştıracak şekilde net bir şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ana metni desteklemeli
Şekiller ve Şekil Açıklamaları
Şekiller TIFF veya JPEG formatında ayrı dosyalar halinde gönderilmeli, Word belgesine veya ana yazı dosyasına gömülmemelidir. Bir şeklin alt birimleri varsa, her alt birim ayrı bir dosya olarak sunulmalı ve alt birimler tek bir görselde birleştirilmemelidir. Şekiller alt birimleri gösterecek şekilde (a, b, c vb.) etiketlenmemelidir.
Kişi veya kurumları tanımlayabilecek bilgilerin ortadan kaldırılması için resimler anonimleştirilmelidir. Her şeklin minimum çözünürlüğü 300 DPI olmalı, şekiller net ve okunması kolay olmalıdır. Şekil açıklamaları ana belgenin sonunda listelenmelidir. Şekillere ana metin içerisinde atıf yapılmalı ve bahsedildikleri sıraya göre numaralandırılmalıdır.
Kısaltmalar
Makalede kullanılan tüm kısaltmalar hem özette hem de ana metinde ilk kullanımda tanımlanmalıdır. Kısaltma, tanımın ardından parantez içinde verilmeli ve makale boyunca tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır
Ek Materyaller
Ses dosyaları, videolar, veri kümeleri ve ek belgeler (örn. ekler, ek şekiller, tablolar) dahil olmak üzere tamamlayıcı materyaller, makalenin ana metnini tamamlamayı amaçlamaktadır. Bu ek materyaller referans listesinden sonra ayrı bir bölüm olarak sunulmalıdır. Makaleyle ilgisini açıklamak için her ek materyalin kısa açıklamalarına yer verilmelidir. Yardımcı materyallerde sayfa numarasına gerek yoktur.
Kaynaklar
Hem metin içi alıntılar hem de kaynaklar APA Manual of Style son güncel stiline göre hazırlanmalıdır.
Yayınlara atıfta bulunurken en yeni, en güncel kaynaklar tercih edilmelidir. En son kaynaklardan alıntı yapmak, makalenin konuyla ilgili ve zamanında olmasını ve alandaki en son gelişmeleri yansıtmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
Makalelerindeki referansların doğruluğundan emin olmak yazarların sorumluluğundadır. Tüm kaynaklara uygun şekilde atıfta bulunulmalı ve alıntılar doğru formatta yapılmalıdır.
Makalenin ana metninde kaynakçalar noktalama işaretlerinden önce parantez içinde, yazar soyadı, virgül, ve yıl olarak belirtilmelidir.
Eğer basımı öncesi bir yayına atıfta bulunuluyorsa, referans listesinde DOI numarası verilmelidir.
Dergi başlıkları, Index Medicus/MEDLINE/PubMed'deki dergi kısaltmalarına uygun olarak referans listesinde kısaltılmalıdır.
Yedi yazar olduğunda tüm yazarlar listelenmelidir. Sekiz veya daha fazla yazar varsa, ilk yedi yazarın ardından “et al.” ifadesi eklenmelidir.
Farklı yayın türleri için referans stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmaktadır
Dergi makalesi: Ammitzboll C., Andersen J.B., Vils S.R., Mistegaard C.E., Mikkelsen S. Ericstrup C., Thompsen M.K., et al. (2022). Isolation, behavioral changes, and low seroprevalence of SARS-CoV-2 antibodies in patients with systemic lupus erythematosus or rheumatoid arthritis. Arthritis Care Res, 74(11):1780-1785.
Kitap Bölümü: Cohen E.L. (2022).The multidisciplinary, interdisciplinary, and transdisciplinary nature of health communication scholarship. In: Thompson TL, Harrington NG, eds. The Routledge Handbook of Health Communication. London: Routledge, 3-16.
Tek yazarlı kitap bölümü: Haslwanter T. (2022).An Introduction to Statistics with Python. 2nd ed. New York, NY: Springer International Publishing.
Editorü yazar olduğu kitap: Thompson T.L., Harrington N.G., eds. (2022). The Routledge Handbook of Health Communication. London: Routledge;.
Tezler: Chunga A. (2022).The Role of the Gastrointestinal Tract Microbiota in Colonisation Resistance Against Common Enteric Pathogens in Malawian Children. Dissertation. University of Liverpool.
Websiteleri: International Society for Infectious Diseases. (2022). ProMed-mail. Accessed December 13. http://www.promedmail.org
Erken/ön Basım : Torres X., Bennasar M., Bautista-Rodríguez C. (2022). The heart after surviving twin-to-twin transfusion syndrome. Am J Obstet Gynecol. Mar 26. doi: 10.1016/j.ajog.2022.03.049. [Epub ahead of print].
* İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi'nin Türkçe ve İngilizce dillerinden herhangi biri ile yazılmış yazılar yayınlanır.
*Yayınlanması istenen çalışma metni, daha önce başka yerde yayınlanmış veya yayınlanmak üzere teslim edilmiş veya kabul edilmiş olmamalıdır.
Çalışmada metin içi (APA) gösterim yapılmalıdır.
1. Tek yazar
Aslan’a (2015, 44) göre… (Aslan, 2015, 44).
2. İki yazar
Aslan ve Yıldız’a (2017, 55) göre… (Aslan ve Yıldız, 2017, 55).
3. Üç ve daha fazla yazar
Aslan ve diğerlerine (2019, 33) göre… (Aslan vd., 2019, 33).
4. Tüzel kişilik
T. C. Dış İşleri Bakanlığı’na (2021) göre… (T. C. Dış İşleri Bakanlığı, 2021).
Kaynakça Gösterimi
1. Tek yazarlı makale
Aslan, M. (2015). “Makalenin adı”, Dergi Adı, 5(4): 33-55.
Cilt veya sayı bilgilerinden birisi bulunmuyorsa: C: 5 ya da S: 4.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi ( The Journal of Istanbul Rumeli University
Health Sciences )
Cilt: X, Sayı: X, 20XX
2. İki ve daha fazla yazarlı makale
Aslan, M. & Yıldız, K. (2017). “Makalenin adı”, Dergi Adı, 5(4): 33-55.
3. Tek yazarlı kitap
Yıldız, B. (2020). Kitap adı, 3. bs. Çev. Adı Soyadı, İstanbul.
4. İki ve daha fazla yazarlı kitap
Soytürk, B. & Aslan, M. (2020). Kitap adı, 3. bs. Çev. Adı Soyadı, İstanbul.
5. Tek yazarlı kitap bölümü
Avşar, B. (2018). “Kitap bölümünün adı”, Der. Adı Soyadı, Kitap adı, 3. bs. Ankara.
6. İki ve daha fazla yazarlı kitap bölümü
Ertuğ, B. & Aslan, M. (2018). “Kitap bölümünün adı”, Der. Adı Soyadı, Kitap adı, 3.
bs. Ankara.
7. Tam metni yayınlanmış bildiri
Aslan, K. (2017). “Bildirinin adı”, Der. Adı Soyadı, Bildiri kitabının adı, Bursa.
İki, üç veya daha fazla yazarlı olan bildirilerde 6 numaralı örnek dikkate alınır.
8. Çevrimiçi sayfalar
a. Yazarı varsa:
Akpul, Ö. (2019). “Başlık adı”, url adresi, (erişim: GG.AA.YYYY).
b. Yazarı yoksa:
Milliyet. (2019). “Başlık adı”, url adresi, (erişim: GG.AA.YYYY).
Not: Kaynakta yayın tarihi bulunmuyorsa, erişim tarihinin yıl bilgisi verilir.
9. Tezler
Kalay, T. (2015). “Tezin adı”, İstanbul Rumeli Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim
Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.
Yukarıda belirtilmeyen durumlarda APA7 örnek alınmalıdır.
* Bilimsel yazılar hızlı, tarafsız ve çift kör hakemlik ilkelerine uygun bir şekilde değerlendirme sürecinden geçerek yazının yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verilmektedir. Gönderilen tüm makaleler editör kurulu ve hakemler tarafından değerlendirme prosedürü kullanılarak değerlendirilmektedir. Dergi yönergelerine uygun olarak gönderilen makaleler, onları hakemlere atayacak olan Baş Editör veya Yardımcı Editör tarafından incelenir. Dergi yönergelerine uymayan yazılar, bilimsel değerlendirme yapılmadan yazarlara iade edilir. Hakem değerlendirmesi süreci yayımlanacak makalelerin kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. Gönderilen metinler kör hakemlik uygulamasına tabi tutulur. Hakemler, ilgili alandan seçilir ve Hakemlik Formu gönderilir. Hakemler, 5 iş günü içerisinde metni incelemeyi kabul veya ret eder. Hakemliğin kabul edilmesi durumunda, 20 iş günü içerisinde değerlendirme gönderilir.
* Yazar(lar) Metnin, Gereç ve Yöntemler bölümünde araştırmanın etik yönü başlığı altında; etik kurul onayı, kurum izni ve bilgilendirilmiş olur bilgilerini belirtmelidir.
* Araştırma yazıları ve olgu sunumlarında; Hastaların gizliliğini korumak yazarların sorumluluğundadır. Hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için hasta veya yasal temsilcisinin izin belgeleri eklenmeli ve yöntem bölümünde araştırmanın etik yönü başlığı altında bildirilmelidir.
* Hakemler ve yazarlar ile ilgili bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olduğu düşünülen bir durum ile (insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık gibi) karşılaşıldığında, bu durum ile karşılaşan kişi iddia ettiği aykırılığı jrhs@rumeli.edu.tr adresine elektronik posta yoluyla bildirilmesi gerekir.
Dergi çevrimiçi yayıncılık yapmaktadır. Makale değerlendirme ve yayın işlemleri dahil olmak üzere herhangi bir işlem için yazar(lardan) ücret talep edilmemektedir.